Hantera din stress

8 december 2020

Tillbaka till nyhetsöversikten

Hur lär man sig att hantera stress utan att stressa. Det är en fråga som många yrkesverksamma tampas med.

Såhär inför jul- och nyårstider ligger jobbpulsen på en stadigt accelererad nivå för alldeles för många. Inte bara ska de avslutas och levereras på jobbet utan även mat, familj, klappar och hem ska preppas inför alla festligheter. Men låt oss vara ärliga, få av oss stressar rätt. Snarare tillhör det idag vardagen att stressa ohälsosamt mycket och ofta.

Vad är stress?

Stress, det är väl den där jobbiga känslan som infinner sig när jag inte hinner med eller när barnen skriker? Ja, absolut men stress är inte bara av ondo. Åtminstone var det inte tänkt så. Stress har rent historiskt varit ett sätt för varelser att överleva. Det är en känsla som ger dig kraft att agera oavsett om du måste springa till dagis för att hämta barn eller om du gör dig redo för ditt livs slagsmål. I princip är reaktionen densamma då hjärnan har svårt att särskilja på verklighet och föreställd stress. Det handlar alltså om både en fysisk som en psykisk reaktion.

Konsekvenser av stress

Att stress skadar är klarlagt sedan länge men vad händer i din kropp när du stressar? Ett sätt att reagera på stress brukar kallas för ”kamp-och-flyktreaktion”. Då utsöndras en mängd stresshormoner i kroppen såsom adrenalin, noradrenalin och kortisol. Denna reaktion kräver en stor energiförbrukning vilket kan påverka andra funktioner såsom matsmältning. Inte konstigt att du får halsbränna när du är stressad. Rent emotionellt kan du även känna dig rädd, arg, irriterad eller rent fientligt inställd till din omgivning.

Kanske tillhör du en av dem som känner sig svimfärdig när du känner dig stressad? En reaktion som går under benämningen ”spela-död-reaktion”. Det är en stressreaktion som tar sig uttryck i bland annat svimningskänslor, trötthet och yrsel. Du känner ett behov av att isolera dig och undvika mänskliga kontakter och rent känslomässigt blir du nedstämd, ledsen, trött och deprimerad.

Stressa rätt

Så hur hanterar vi stress på ett bra sätt? När stress i dessa stressade tider blivit något av ett mantra är det inte helt enkelt att stressa ner utan att stressa. Det finns helt enkelt alltid något att stressa över i den digitala eran men visst kan man börja någonstans.

Identifiera din stress

Ta dig tid och utrymme att analysera vad so faktiskt gör dig stressad. Är det jobbet, relationen eller kanske dina egna tankar? Att identifiera problemet är alltid ett bra första steg till att kunna hantera det.

Sätt realistiska mål och förväntningar

Oftast är stress en reaktion på att man inte tycker sig nå upp till de krav och mål man satt. Lär känna dina begränsningar och sätt ribban därefter. Det är ok att inte vara bäst på allt hela tiden. Framför allt är det ok att säga det. Känner du dig stressad förmedla det till din partner, arbetsgivare eller kollegor innan känslan blir överväldigande.

Jämför dig inte med andra

En annan aspekt i att hela tiden känna sig stressad eller överstressad är att konstant jämföra sig med andra. En tendens som i den eran av sociala medier är starkare än någonsin. Sluta jämför dig med andra!

Schemalägg stressfria tider

Se till att du har stunder under dagen där du bara får pusta ut och fokusera på något som gör dig lugn och glad. Oavsett om detta är meditation, en promenad eller kanske att laga mat så är det viktigt att du avsätter tid för detta.

Prioritera och delegera

Är du en Alfons Åberg som hela tiden säger ”Jag ska bara”? Blir den där to-do-listan aldrig kortare? En viktig aspekt i att hantera stress är att lära sig att prioritera och delegera. Jobb, familjeliv och vardag tar aldrig slut och du kommer aldrig hinna med allt. Fokusera på det som är viktigast och var inte rädd för att fråga om hjälp.

Lätta på trycket

Har du kommit till den punkten där stressen blivit oundviklig så är det minst lika viktigt att du avreagerar dig. Se till att med jämna mellanrum lätta på trycket men gör det på rätt sätt. Träning eller någon annan fysisk aktivitet kan vara ett sätt att i praktiken få ur sig den negativa stressen.

Kontakta oss

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.