Hur hanterar man psykisk ohälsa på arbetsplatsen?

2 september 2020

Tillbaka till nyhetsöversikten

Psykisk ohälsa är ett växande problem hos många idag. Avsaknaden av rutiner, jobb och sammanhang kan lätt leda till en känsla av meningslöshet. I värsta fall kan de leda till än värre konsekvenser. Det är också därför ni som medarbetare men också som chef, vet vad ni kan göra för att hjälpa någon som lider av psykisk ohälsa.

Enligt Folkhälsomyndigheten lider upp till en femtedel av alla svenskar mellan 30 och 44 år av psykisk ohälsa. Och det är ett tillstånd som kan leda till värre konsekvenser såsom självskadebeteende, ångest, missbruk med mera.

En hjälpande hand

Allt är inte lika enkelt för alla. Erbjud hjälp, vidareutveckling och stöttning om någon inte hänger med, inte förstår eller kanske inte orkar. Exempelvis kan jobb på distans göra det lite krångligt med tekniken ibland. Ta några minuter och förklara eller visa hur man ska göra. Visserligen är det inte en långsiktigt hållbar situation men att få lite hjälp på vägen är oftast inte kostsamt och visar den som tampas med psykisk ohälsa att den inte är ensam.

Fråga

Inte bara som chef utan även medarbetare är det viktigt att ni håller koll på varandra. Märker du att någon är alldeles för stressad, nedstämd eller frånvarande, våga fråga om allt är ok. Ta en promenad, en kaffe eller en liten paus från datorn för att kolla om det är något som inte stämmer. Psykisk ohälsa omgärdas av en tystnad- och skamkultur som är minst lika destruktivt som måendet. Våga bryt den.

Arbeta med mångfald

Ett proaktivt sätt att skapa en positiv arbetsmiljö är att aktivt arbeta med mångfald. Detta gör inte bara att ni attraherar medarbetare med olika styrkor och egenskaper utan också att de känner sig sedda och värderade. Här kan ni börja med att utgå från de sju diskrimineringsgrunderna för att sedan ta det vidare med personalenkäter, praktiska rutiner såsom en genomgång där alla kommer till tals och inte minst att du som chef visar att du är tillgänglig vid behov.

Prata om det

I synnerhet som chef är det viktigt att du föregår med gott exempel. Våga bryta tystnaden som kan råda kring psykisk ohälsa genom att lyfta problemet på personalmöten redan innan det är ett problem så att säga. Ta in föreläsare eller möjliggör att din personal enkelt ska ha tillgång till stöd och samtal.

Kontakta oss

Porträtt av Cissi Silvstam

Cissi Silvstam

Konsultchef / Partner

Hoppas du hittar något intressant att läsa. Har du tankar, feedback eller förslag på vad vi kan eller borde skriva om, är du välkommen att höra av dig till cissi.silvstam@serveoffice.se

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.