Vikten av emotionell återhämtning

Vikten av emotionell återhämtning

14 mars 2022

Tillbaka till nyhetsöversikten

Katherine May har skrivit boken ”Övervintring: vikten av vila och återhämtning i livets svåra stunder”, en förutsättning för att lära från tuffa erfarenheter.

En lika personlig, vacker som meditativ bok om varför det är så viktigt för oss människor att vila, återhämta och reparera oss i livets svåra stunder. Så beskrivs Katherine Mays bok där hon skriver om sina erfarenheter om när hon förlorade sitt jobb och hennes make samtidigt blev sjuk. Motgångar som skulle kunna sänka den ”starkaste” av oss. Oftast förknippar vi dock denna så kallade styrka med att stå stark, stå ensam och inte minst skynda vidare. För Katherine May var övervintring, Wintering på engelska, ett begrepp för att beskriva allt det som glöms bort i en svår situation.

Varför ville du skriva denna bok?

- Jag började skriva Wintering för att jag insåg att vi inte pratade om de tillfällen i livet då vi inte kan göra framsteg, och vi känner oss fast och oförmögna att komma på fötter igen. På grund av det skäms vi så ofta när det händer oss, men egentligen är det en mycket normal del av människans livscykel. Jag ville ge människor ett ord för att namnge den upplevelsen och boken vänder sig till alla som faller mellan sprickorna - människor som lider av psykisk eller fysisk ohälsa, som sörjer eller genomgår en stor livsförändring.

Känner du att vi ger tid till att lära från svåra stunder eller rusar vi framåt för snabbt utan att verkligen växa från det?

- Jag tror att vi verkligen försöker stå emot eller ignorera våra övervintringsperioder, att bara klara av dem eller hålla dem hemliga. Problemet är att det i stort sett är omöjligt att göra. Det slutar med att vi blir sjuka, deprimerade eller oroliga, vi utvecklar missbruk eller uthärdar ohanterlig ilska eller bitterhet. Om vi kan ge tid, utrymme och omsorg till våra mörka tider kan vi bearbeta dem bättre, och anpassa oss till de förändringar som står inför oss. Det betyder inte att våra problem försvinner, men vi är bättre på att hantera dem.

Behöver vi ändra vår syn och kanske sluta frukta svårigheter?

- Jag är inte säker på att vi någonsin kommer att sluta frukta våra svårigheter! Men vi kan lära oss att acceptera att de är oundvikliga och överlevbara. Det förändrar också vår inställning till de goda tiderna: vi kan acceptera att det kommer en ny kristid och vi kan förbereda oss så mycket vi kan. Och under de dåliga tiderna kan vi se vår upplevelse som en process som vi arbetar igenom och vet att den inte kommer att vara för evigt.

Vad är dina tips till någon som behöver reparera och ta hand om sig själv, det som du kallar övervintra?

- Jag tror att det viktigaste är att sakta ner - det är okej att ställa in onödiga sociala möten och att få så mycket vila som möjligt. Men vila behöver inte vara passiv (även om det också är bra!) - det kan vara en förändring av landskap eller handling, som att gå ut på en promenad eller ägna lite tid åt att baka. På många sätt handlar det om att låta dina känslor komma till ytan. Få lite frisk luft varje dag.

Och vad kan man göra som kanske kollega och vän?

- För att stötta en vän som övervintrar behöver vi egentligen bara lära oss att lyssna snarare än att lösa. Det kan vara irriterande att sitta med någon i förtvivlan, men det är viktigt att dyka upp, även om det innebär att man gör noggranna gränser. Försök inte att muntra upp någon eller erbjuda snabba lösningar. Istället är det bara att höra vad de har att säga. Och kom alltid ihåg att dessa processer tar lång tid. Ha tålamod. Kom ihåg att en dag snart kommer du att behöva någon som har tålamod med dig.

Är du nyfiken på Katherine Mays bok kan du hitta den här.

Kontakta oss

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.