Nätverka

Tips inför din löneförhandling

6 mars 2023

Tillbaka till nyhetsöversikten

En löneförhandling är viktigt för att du ska kunna få en rättvis kompensation för ditt arbete. Målet är därför är det viktigt att förhandla fram en lön som både du och din arbetsgivare blir nöjda med. Kom ihåg att en lyckad förhandling är när båda parter lämnar rummet, nöjda!

Här är några tips inför din löneförhandling 👇


Gör research:
Innan du börjar förhandla är det viktigt att du vet om vad marknadslönerna är för branschen och andra liknande jobb. Detta ger dig en tydlig uppfattning om vad som är rimligt att begära. Du kan exempelvis använda webbplatser som Glassdoor eller annan lönestatistik på nätet. Undvik misstag som att jämföra löner för andra typer av befattningar och i andra delar av landet.

Förbered argument:
När du har samlat in underlag om löner är det viktigt att du förbereder dig för att förklara just varför du är värd en högre lön än det som erbjudits. Ta upp exempel på dina erfarenheter, prestationer och certifikat som du anser är relevant. Visa hur du har varit en viktig del av tidigare arbetsplatsers framgångar (gärna med underlag i form av siffror) och vad du har att erbjuda det nya företaget. Ett exempel kan vara ”med den nya säljstrategin jag införde på min förra arbetsplats ökade jag försäljningen med 11%”.

Var flexibel:
Om det inte är möjligt att få den lön du begär, är det viktigt att vara öppen för att förhandla om andra förmåner som exempelvis friskvårdsbidrag, möjligheter att jobba hemifrån, busskort och extra ledigheter. Dessa förmåner kan vara lika viktiga som en högre lön och kan exempelvis hjälpa dig att uppnå en balans mellan arbete och fritid.

Var självsäker:
Löneförhandlingar kan vara utmanande, men det är viktigt att vara självsäker och lugn under tiden. Visa att du är beredd att arbeta för den lön du begär och att du är värd den. Var också tydlig och bestämd när du förklarar. Kom ihåg att det inte heller är farligt om det blir tyst efter att du har gett ett förslag! Om du visar att du inte är obekväm med tystnad förstår arbetsgivaren att du vet ditt värde och vad du förtjänar.

Ju mer du förbereder dig, desto mer har du att argumentera med i förhandlingen. Lycka till!

Vill du ha fler tips i ditt jobbsökande? Se vår hjälpsida här 👇

Karriär

Kontakta oss

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.