Kandidater

Hittar du inte rätt kandidat för jobbet? Så här gör du!

15 mars 2023

Tillbaka till nyhetsöversikten

Det är inte alltid lätt att hitta en lämplig kandidat för en jobbposition. Trots att du har lagt ner tid och resurser på intervjuerna kanske du fortfarande inte hittar någon som klarar alla krav.

Här är några tips på vad du kan göra om du står inför dessa problem 👇


Uppdatera jobbannonsen
Det är viktigt att annonstexten är tydlig och attraktiv för att fånga intresset hos de kandidater du vill ha. Om du inte har lyckats hitta lämpliga kandidater kan du börja med att läsa igenom din jobbannons och fundera på om den kan förbättras. Understryk de viktigaste kvalifikationerna för jobbet och vad som skiljer din organisation från andra. Du kan också lägga till en förmån du erbjuder som skulle kunna locka fler kandidater att ansöka. Försök också att hitta mönster hos kandidaterna du redan har intervjuat. Har de tolkat din annons på samma sätt, eller helt olika?

Bredda ditt sökande
Om du har sökt efter kandidater på samma ställe utan att hitta någon som passar kan det vara dags att bredda din sökning. Kanske finns det andra kanaler du kan använda för att hitta dem? Tänk på var dessa potentiella kandidater skulle söka efter jobb och var du kan marknadsföra din jobbannons. Du kan annonsera via sociala medier, olika nätverk, eller rekryteringsbyråer. Det är också viktigt att vara aktiv på LinkedIn och använda sökfunktionen där. Genom att göra en bredare sökning kan du öka dina chanser att hitta en kandidat som uppfyller alla dina krav.

Överväg en mer junior kandidat
Om du inte kan hitta en erfaren kandidat med alla kvalifikationer du söker kan en bra idé vara att anställa en junior kandidat i stället. Personen kanske har mindre erfarenhet, men kan med rätt verktyg och handledning lära sig allt och utvecklas snabbt. Att erbjuda träning kan hjälpa kandidaten att utveckla de färdigheter som krävs för att utföra jobbet på ett framgångsrikt sätt. Dessutom kan du också öka motivationen och engagemanget hos kandidaten att vilja växa inom organisationen. På så sätt har du också möjlighet att forma och utveckla den personen för att hen ska passa in i organisationen på ett bättre sätt. Slutligen kan en junior kandidat också spara er pengar på lönekostnader.

Jobba med ett rekryteringsföretag
Om du fortfarande har svårt att hitta en lämplig kandidat kan du använda dig av ett rekryteringsföretag. De kan hjälpa dig att hitta lämpliga kandidater genom att använda sin erfarenhet och sitt nätverk. Du ökar också chanserna att hitta en kandidat som har rätt kvalifikationer och erfarenhet för jobbet. Dessutom kan du också få hjälp med att skapa en mer attraktiv jobbannons och använda marknadsföringsstrategier som kan locka fler kandidater att ansöka. Om du väljer att använda ett rekryteringsföretag bör du vara noggrann när du väljer vilket och se till att företaget har erfarenhet av att rekrytera för liknande jobbpositioner som den du erbjuder.

Om du vill ha fler tips kring hur du kan hitta de bästa kandidaterna för dina lediga jobbpositioner kan du besöka vår blogg. Där hittar du användbar information om rekrytering och annat som kan hjälpa din organisation att växa och utvecklas. Klicka på knappen nedan och låt oss hjälpa dig att hitta rätt kandidat och ta din organisation till nästa nivå! 👇

Gå till bloggen

Kontakta oss

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.