Kvinna som onboardar på en arbetsplats

Hur du effektiviserar onboarding-processen

18 april 2023

Tillbaka till nyhetsöversikten

Har du anställt en ny medarbetare? Grattis!

I Stockholm, där konkurrensen om talang är hård krävs en välplanerad introduktion till arbetet för att ni ska kunna behålla medarbetaren. Nedan hittar du tips och strategier för att utforma en effektiv introduktionsprocess.

Förbered medarbetaren innan hen börjar
Se till att den nya medarbetaren har all information den behöver innan den första arbetsdagen. Skicka ut en välkomstmejl med information om företagets kultur, förväntningar och annan nyttig information. Det kan vara anställningsdokument, arbetsbeskrivningar, namn och kontaktuppgifter till kollegor och chefer.

Gör en strukturerad introduktionsplan
Detta hjälper medarbetaren att förstå vad som förväntas och hur de kommer in i sina arbetsuppgifter. Planen bör ha de första dagarnas aktiviteter - som rundturer, presentationer och annan utbildning. Planera också in tid för personen att kunna ställa frågor och reflektera över all ny information.

Tilldela en mentor eller fadder
Mentorn eller faddern kan svara på personens frågor, ge råd och hjälpa hen att känna sig välkommen och integrerad i teamet. När du väljer mentor eller fadder är det viktigt att välja en någon som har goda kommunikationsfärdigheter, en positiv inställning och är engagerad i sitt arbete. På detta sätt kan du också komma tillbaka till ditt ordinarie arbete fortare.

Uppmuntra feedback
Skapa en feedbackkultur med den nya medarbetaren där ni ger och tar emot feedback. Regelbundna check-ins och utvärderingar kan hjälpa personen att förstå vad hen gör bra och vad som kan förbättras.

Utvärdera och justera processen
Man gör sällan rätt från början, vilket är varför det är viktigt att hela tiden utvärdera och förbättra processen. Använd feedbacken från den nya medarbetaren (och hens chefer) för att hitta bra och mindre bra saker i introduktionsprocessen. På så sätt kan du få positiva resultat, både för den nyanställda, kommande nya medarbetare och företaget som helhet.

Om du vill ha fler tips kring hur du skapar ett bra team kan du läsa mer i vår blogg. Där hittar du användbar information om hur du kan hitta de bästa kandidaterna till din personal och få din organisation att växa! 👇


Gå till bloggen

Kontakta oss

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.