Generation Z

Förstå generation Z - ett steg mot hållbar kompetensförsörjning

11 december 2023

Tillbaka till nyhetsöversikten

Hej, Mårten här!
Generation Z (födda mellan mitten av 1990-talet och början av 2010-talet) börjar nu göra avtryck på arbetsmarknaden. Hållbarhet blir viktigare, de är mer tekniskt kunniga och mer restriktiva med sin uppmärksamhet. Att förstå denna generation är alltså inte bara en tidsfråga—det är en investering i din organisations framtid. Här är några tips på hur du kan anpassa dina rekryteringsstrategier för att möta Generation Z:s unika behov och förväntningar 👇

1. Digital närvaro

För Generation Z är den digitala världen en integrerad del av deras liv. Vid jobbsökande handlar det inte bara om att hitta nya jobb online, de förväntar sig också en engagerande digital upplevelse under hela rekryteringsprocessen. Granska därför din online-närvaro som webbplats, sociala medier och arbetsgivarrecensionssidor (som Glassdoor). Överväg också att implementera kreativa kommunikationssätt som en chattbot för vanliga frågor. Eller kanske en virtuell kontorsrundtur?

2. Jobba med hållbarhet

Hållbarhet är inte bara en trend för dessa personer, det är en livsstil. De är generellt mycket intresserade av hur företag bidrar till planetens och människors framtid. Inkludera därför dina hållbarhetsinitiativ i dina jobbannonser och beskrivningar. Överväg också att publicera årliga hållbarhetsrapporter och dela med dig av dina framsteg mot att skapa en mer hållbar värld.

3. Personlig och professionell utveckling

Dessa personer är generellt ambitiösa och ivriga att växa, både personligt och professionellt. Till skillnad från tidigare generationer söker de inte bara en bra lön, utan en arbetsplats med en bra kultur som erbjuder en kontinuerlig utveckling. Erbjud regelbundna utvärderingar och utvecklingssamtal som fokuserar på vad medarbetaren har uppnått och hur hen kan växa. Detta kommer inte bara att locka kandidater från Generation Z, utan också öka chansen att de är kvar hos er långsiktigt.

4. Flexibilitet och arbetslivsbalans

Balans mellan arbete och fritid är inte en bonus, det är en förväntning hos Generation Z. Precis som hållbarhet för människor och miljö söker de även hållbarhet för sig själva. Se över möjligheter att införa flexibla arbetstider, distansarbete och kanske initiativ som främjar mental hälsa. Dessa initiativ kommer göra din kompetensförsörjning hållbar.

5. Mångfald i företaget

Mångfald och inkludering är en viktig aspekt för Generation Z. De kommer att bedöma din organisationskultur utifrån hur öppen den är för individer från olika bakgrunder. Börja därför implementera opartiska rekryteringsmetoder som lockar till er kandidater med olika bakgrund och erfarenheter. När du väl har anställt dessa, se till att bygga en inkluderande kultur genom teambuilding-aktiviteter och utbildningar som främjar mångfald.

Förståelse för Generation Z är alltså grundläggande för att utveckla hållbara rekryteringsstrategier som möter dagens och morgondagens behov. Behöver du hjälp eller vill diskutera detta vidare? Tveka inte att kontakta mig! 👇

Lena Skogholm

Mårten Forslund - VD - Serveoffice

Kontakta oss

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.