Skriv ditt bästa CV

22 november 2020

Tillbaka till nyhetsöversikten

Ett nytt år knackar på dörren och det kanske ditt nya jobb också gör. Vässa till ditt CV med vår CV-expert Cissi Silvstam.

Som grundare av rekryterings – och bemanningsföretaget Serveoffice har Cissi Silvstam en hel del erfarenhet av att läsa CV och såhär inför årsskiftet är det kanske många av er som även funderar på jobbskifte. Då låter det som en bra kombination att få hjälp av en expert som Cissi.

– Med snart trettio år inom rekrytering och bemanning så har jag nog läst tusentals CV:n.

Och trots att vi genomgått en digitaliserad revolution så har CV:t egentligen inte förändrats nämnvärt. Detta på både gott och ont.

– Visst finns det de som designar ett riktigt snyggt och iögonfallande CV men beroende på bransch så skulle jag säga att vikten ska läggas på innehållet.

Och framgångsfaktorn fortsätter att vara att ha mottagaren i åtanke enligt Cissi.

– Det är ju slutligen de som ska ta till sig informationen och inte minst erbjuda dig ett arbete baserat på vad du skrivit. Vad är de intresserade av att veta?

Cissis tips för att vässa ditt CV:

Stava rätt – En klassiker är att stava fel och oavsett om du söker ett jobb där du kommer skriva mycket eller lite så är det en indikator inte bara för hur noggrann du är utan också hur mycket tid och kraft du lagt ned på ditt CV.

Inte för långt – Många arbetsgivare eller uppdragsgivare får in hundratals ansökningar. Det innebär att man inte alltid har mycket tid att lägga ned på att läsa CV:n. Se därför till att ditt inte är för långt. Ungefär 1-1,5 A4 brukar vara en rimlig längd.

Att sammanfatta – Med ovanstående punkt i åtanke så hoppar lika många arbetsgivare över att läsa det personliga brevet. Det innebär att man kanske missar en viktig aspekt i din ansökan. Skriv en kort sammanfattning i början av ditt CV.

Beskriv din arbetsroll – Att bara lista dina arbetstitlar förklarar inte vad du hade för ansvar eller praktiska uppgifter. Se därför till att skriva vad du gjorde på just den arbetsplatsen.

Anpassa ditt CV – Vad är det för jobb du söker? Ta upp den mest relevanta erfarenheten för uppdraget eller tjänsten. Om du exempelvis söker ett säljjobb är det viktigt att du lyfter just dessa erfarenheter.

Var alltid ärlig – Det kan tyckas självklart men tål att repeteras. Det är väldigt viktigt att vara transparent i sitt CV. I detta ingår även att vara realistisk och nyanserad när du skriver ditt CV. Kom ihåg att du förr eller senare kommer att behöva leverera på alla dina påståenden och att det antingen kan stärka eller skada relationen till din arbetsgivare.

Kontakta oss

Porträtt av Cissi Silvstam

Cissi Silvstam

Konsultchef / Partner

Hoppas du hittar något intressant att läsa. Har du tankar, feedback eller förslag på vad vi kan eller borde skriva om, är du välkommen att höra av dig till cissi.silvstam@serveoffice.se

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.