Varför ska ni engagera er ideellt?

15 november 2021

Tillbaka till nyhetsöversikten

Ideellt engagemang är inte bara ett åtagande utan även ett sätt att skapa positiva effekter för både företag och anställda.

På engelska kallas det ”corporate volunteering” när anställda med tillåtelse och stöd från sin arbetsgivare låter sina anställda engagera sig ideellt. På många sätt en fördjupning av det som kallas CSR (Corporate Social Responsibility). Traditionellt sett brukar företags engagemang sträcka sig till att donera en summa pengar till valfri organisation. Ett sätt att visa att man bryr sig och inte minst vill ge tillbaka till samhället. Likväl är detta inte tillräckligt för många aktörer. Med alla de utmaningar som finns med allt från klimatförändringar till kvinnors rättigheter så finns det en rad olika sakfrågor att engagera sig i.

Vad tjänar ni på ideellt arbete?

I motsatts till vad många arbetsgivare kanske oroar sig för så är ideellt arbete inte bara något som tar tid i anspråk utan på riktigt ger återbäring. Flera undersökningar visar att denna sorts insats inte bara har en positiv effekt för sakfrågan utan även för den personal och de företag som engagerar sig.

Nya målgrupper – För i synnerhet de yngre generationerna blir det allt viktigare att engagera sig socialt och inte minst att näringslivet tar ett ansvar för sin verksamhet. Det här blir med andra ord inte bara viktigt när potentiella kunder ska köpa en produkt utan också när nya talanger tar sig ut på arbetsmarknaden. Vem vill inte jobba på ett gott företag?

Kommunikation – Att ni engagerar er ideellt är självklart något som stärker er trovärdighet som företag och i förlängningen samhällsaktör. Var inte rädda för att använda detta i er kommunikation så länge det är ok för de parter ni arbetar eller samarbetar med.

Välmående – Att göra gott känns gott. Det kanske låter kanske konstigt men det är inte mindre sant för den delen. Att kunna bidra till en god sak är oftast något som får människor att må bra och inte minst känna en större mening med tillvaron. Varför inte se det som något som även kan stärka samhörigheten i företaget?

Växande kompetens – Att engagera sig ideellt innebär att man som individ kommer i kontakt med andra verkligheter och andra perspektiv än man kanske är van vid. Här får du möjlighet att lära känna nya människor, få arbeta med nya arbetsuppgifter och lära dig nya saker. Detta är självklart något som stärker individen i sin kompetens.

Att göra skillnad – Sist men inte minst så bidrar ni faktiskt till en bättre värld. Och det är inte alls fy skam.

Serveoffice stöttar organisationen Mentor Sverige i deras arbete för att hjälpa ungdomar. Mer om det samarbetet kan du läsa här.

Kontakta oss

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.