höstmörkret

Behåll motivationen i höstmörkret

8 oktober 2020

Tillbaka till nyhetsöversikten

Aldrig har väl höstmörkret tett sig så dystert som nu. Förutom kyla, kortare dagar har vi också en pandemi som begränsar vår vardag. Så hur behåller vi motivationen i höstmörkret ett år som detta?

Du är knappast ensam om du känner dig trött, låg eller nere under denna årstid. De flesta av oss har nog känt så någon gång men kanske mer nu än någonsin. För när höstens krispiga färger och friska luft börjar övergå isande kyla och kompakt mörker är det inte lätt att känna sig motiverad. I synnerhet när vi redan tampats med en pandemi i flera månader. Så vad kan du göra för att behålla motivationen uppe?

Träna loss

När det inte går att se skillnad på kväll och gryning är det viktigt att ändå kunna strukturera upp sin tid. Rutiner är ett bra sätt att få saker gjorda och göra det till en lättsammare vana.

Dessa rutiner kan vara att träna utsatta tider och dagar. Om du har möjlighet ta hjälp av en träningskompis eller kanske en personlig tränare. Se till att dokumentera din träning så att du kan se och mäta resultaten. Du kommer snabbt se hur träning inte bara blir en hälsosam utan en nödvändig vana som hjälper dig genom höstmörkret.

Gör listor

Att arbeta kan också vara en utmaning när det kommer till höstmörkret. Att göra listor kan vara ett enkelt och tydligt sätt att strukturera upp sitt arbete. Bestäm och prioritera vad du vill ha klart under dina arbetstimmar. Snart kommer inget kännas så tillfredsställande som att stryka bort saker från din lista.

Umgås med familj och vänner

Lika viktigt som det är att strukturera sin dag är det viktigt att också kunna ladda batterierna. Se till att umgås med vänner och familj som både kan ge dig energi och underhållning att fylla de mörka timmarna med. Även detta kan du så klart kombinera med rutiner. Se till att ha regelbundna familjemiddagar eller kanske kompisfika.

Gosa så mycket du kan

Oxytocinnivåerna är något du vill ha högt av under höstmörkret. Och inget ger dig så mycket Oxytocin som fysisk kontakt. Har du någon du tycker om? Se till att krama, pussa och gosa så mycket du kan under dessa mörka månader.

Sov

Med tanke på det begränsade antalet soltimmar som vi nu går emot så är det viktigt att man ser till att sova ordentligt. Redan som det är gäspar många av oss alldeles för mycket på grund av lite för få sovtimmar. Se till att skapa en rutin även här med en satt sängtid och klockslag där du går tar dig upp ur sängen.

Hobby

Varför inte göra slag i saken kring den där dansutbildningen du alltid sagt att du ska ge dig på? Eller kanske den där målarkursen som du varit nyfiken på? Nu om någonsin är det dags att investera i sig själv och skaffa sig en hobby. Ett enkelt sätt att inte bara få roliga saker att göra utan även lära sig något nytt.

Kontakta oss

Porträtt av Cissi Silvstam

Cissi Silvstam

Konsultchef / Partner

Hoppas du hittar något intressant att läsa. Har du tankar, feedback eller förslag på vad vi kan eller borde skriva om, är du välkommen att höra av dig till cissi.silvstam@serveoffice.se

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.