Julbord

Har du koll på din tjänstepension?

27 september 2020

Tillbaka till nyhetsöversikten

Tjänstepension utgör idag en viktig del av det som kommer att bli din framtida ekonomi efter pensionen. Även om de flesta arbetsgivare ser till att deras anställda har tjänstepension så är det viktigt för dig att ha koll på vad som gäller.

Tjänstepension är något som oftast bestäms efter överenskommelse mellan facket och arbetsgivare eller en arbetsgivarorganisation, det många känner till som kollektivavtal. Men det kan också vara något som sätts i dialog med dig som anställd.

Varför är tjänstepension viktigt?

Enligt Pensionsmyndigheten är det en minoritet av svenska arbetsgivare som inte erbjuder sina anställda tjänstepension, mer exakt 1 av 10. Oftast har du som kommunalt, regionalt eller statligt anställd tjänstepension via din arbetsgivare. Samtidigt är tyvärr kunskapsnivån hos många arbetsgivare låg kring varför tjänstepension är så viktigt.

Utan tjänstepension har du enbart rätt till allmän pension vilket kan innebära en låg pension. Förutom att tjänstepension höjer din inkomst som pensionär så innehåller den även olika fördelar såsom sjukförsäkring och efterlevnadsskydd.

Håll koll på din tjänstepension

Både om du har tjänstepension eller inte så finns det en del saker du bör ha i åtanke. Exempelvis påverkar både din ålder och din lön hur stor del av din pension som du får från tjänstepension. Är det så att du inte har tjänstepension via din arbetsgivare så är det absolut något du bör känna till och inte minst kan förhandla om med din arbetsgivare.

Oavsett om du har tjänstepension eller inte så kan du ta reda på hur mycket som betalas in eller hur mycket du förlorar varje månad, hos Pensionsmyndigheten.

Du som har tjänstepension

Finns det ett kollektivavtal på din arbetsplats så har din arbetsgivare ett ansvar att betala in tjänstepension varje månad. Ibland finns det en annan tjänstepensionslösning vilket gör det viktigt för dig som arbetsgivare att inte bara ha koll på vilken sorts lösning det är utan också hur din framtida pension kommer att se ut.

Detta kan du göra genom att logga in på ”Mina Sidor” hos Pensionsmyndigheten. Här hittar du inte enbart en prognos för hela din pension utan också en beräkning på hur stor den kan bli samt din tjänstepension. Här kan du även hitta mer detaljerad information samt få koll på det bolag som förvaltar din intjänade tjänstepension.

Ifall du saknar tjänstepension

Nu när vikten av en tjänstepension är tydlig så är det viktigt att du, ifall du saknar tjänstepension, tar en dialog med din arbetsgivare kring möjligheten att få en. Om inte detta går så kan du starta ett eget sparande till din pension. Något du även bör överväga om du är egen företagare, dvs inte har tjänstepension. Ett bra riktmärke är att spara 4,5 procent av din månadslön upp till 41 750 kronor (2020). Tjänar du mer än så behöver du också spara mer.

Kontakta oss

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.