bemanningsbranschen

Är krisen över för bemanningsbranschen?

4 juni 2020

Tillbaka till nyhetsöversikten

Framtiden på arbetsmarknaden är osäker för många men samtidigt tycks en ljusning skönjas då allt fler företag har behov av kompetens. Vad innebär detta för bemanning- och rekryteringsföretagen?

När Coronakrisen är ett faktum är den stora frågan hur länge den håller i sig. Enligt en undersökning genomförd av Branschen.se verkar en majoritet av bemanning- och rekryteringsbranschen fortfarande stå inför stora utmaningar. Något Mårten Forslund, VD på Serveoffice känner igen.

”För oss är utmaningarna fortsatt stora men som många andra företag så har vi effektiviserat och inte minst fokuserat. Det handlar om att investera de resurser vi har på rätt saker vilket självklart är vår personal och på så sätt få ut det mesta och det bästa.”

Stockholmsföretag särskiljer sig

I undersökningen svarade drygt 36% av de tillfrågade bemanning- och rekryteringsföretagen att de upplever en ljusning vad gäller orderingången. Samtidigt utgjorde en klar majoritet av dessa Stockholmsbaserade företag. Även Serveoffice som rekryterar konsulter inom bank och försäkring, ekonomi, finans samt HR och lön, märker en viss förändring.

”Många av våra konsulter får sina kontrakt förlängda vilket i grunden handlar om att vi hittat rätt kompetens för våra företagskunder även såhär i kristider. Vi får även in nya uppdrag även om det inte ligger på samma nivå som tidigare men för oss är varje konsult och kund viktigare än någonsin.”, förklarar Mårten Forslund.

Fortsatt förtroende för branschen

Samtidigt som en stor del av branschen upplever stora utmaningar märks det även ett fortsatt förtroende för bemanning- och rekryteringsföretagen enligt Svenskt Kvalitetsindex.

”Kundernas feedback är nästan helt i linje med tidigare år.”, säger Johan Parmler, vd Svenskt Kvalitetsindex.

”Det som dock speglar årets resultat i större utsträckning än tidigare är osäkerheten kring framtiden. Branschens kunder upplever det svårare att förutse behov och planera för sin resurs- och kompetensförsörjning framåt.”.

Och just förtroende menar Mårten Forslund är ett grunden för ett framgångsrikt bemanning- och rekryteringsföretag.

”Det visar att vi gjort ett bra arbete och inte minst kommer fortsätta vara en viktig del i omställningen när samhället väl öppnar upp igen. Jag är övertygad om att efterfrågan på vass bemanning och kompetenta konsulter kommer att öka förr eller senare.”

Kontakta oss

Porträtt av Cissi Silvstam

Cissi Silvstam

Konsultchef / Partner

Hoppas du hittar något intressant att läsa. Har du tankar, feedback eller förslag på vad vi kan eller borde skriva om, är du välkommen att höra av dig till cissi.silvstam@serveoffice.se

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.