Johan

Utan misstag växer man inte

1 april 2021

Tillbaka till nyhetsöversikten

Har du någon gång misslyckats eller kanske begått ett misstag i jobbet? Fotografen Johan Ståhlberg är bloggare på Resumé och har skrivit om sina misstag. För honom har just misstag varit en möjlighet att växa som person och i sin profession men det har inte varit enkelt.

”Skammen och ältandet är väldigt lätt att hamna i när man känner att man gjort ett misstag. Det kan verkligen vara förödande för självbilden. Jag minns när jag som ung gjorde ett jobb för en kund som inte var nöjd. Resultatet blev en rejäl avhyvling av marknadschefen och jag ville bara sjunka genom golvet. Då hade jag behövt höra att det är ok att bryta ihop.”, berättar Johan Ståhlberg.

Redan då, som 20-åring, drev Johan sitt egna företag som fotograf. En kreativ karriär som minst sagt gav honom skinn på näsan. ”Som ung tog jag all kritik väldigt personligt. Det fick mig att inse att ett misslyckande kunde handla om allt från att jag missförstått kundens idé och vision till att de kanske varit ovana beställare.”

Så finns det något positivt med att misslyckas?

”Det är klart att det finns skillnader på misstag och misstag. Om det är något man behöver lära sig av eller kanske bara finslipa. Jag tror det är viktigt att våga be om feedback. Att fråga om vad man kan göra bättre till nästa gång. Min övertygelse är att om man går igenom hela livet utan att göra misstag så växer man inte.”

Varför har du valt att skriva om detta i din blogg på Resumé?

”Vågar man erkänna sina misstag så blir man mer stadig i sina starka och svaga sidor. Att skriva just det inlägget kändes inte som någon stor grej utan jag ville dela med mig av att det här misstaget då jag tror att många kan känna igen sig. Att visa sig sårbar, öppen och ärlig. Det är viktigt att man kan genomskåda tiden vi lever i med alla dessa sociala medier.”, förklarar Johan Ståhlberg och fortsätter.

”Alla gör misstag och man är inte perfekt och jag tycker inte man ska vara rädd för det. Delar man med sig så får man möjlighet att reflektera över vad som hände och vad man lärde sig. Att man inte är ensam heller vilket jag tror är jäkligt viktigt. Idag jobbar jag med ett team där vi alla har styrkor och svagheter men tillsammans skapar vi något som är jävligt bra. Det är viktigt att ha ett community omkring sig där man kan få tips, råd, prata av sig och trygghet.”

Är ni nyfikna på hur ni konkret kan hantera misstag på er arbetsplats? Logga in på appen Clubhouse och delta i vårt samtal med bl a Johan Ståhlberg och Jonas Dahl, forskare på Handelshögskolan, den 6/4 11:30-12:30.

Saknar du en inbjudan till Clubhouse?

Kontakta oss

Kontakta oss

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.