Maxa arbetsdagen

Maxa arbetsdagen - ät rätt

12 januari 2021

Tillbaka till nyhetsöversikten

Har du svårt att hålla koncentrationen? Orkar du inte med arbetsdagen? En del i att prestera så bra som möjligt är att äta rätt. Kost är idag en viktig men oftast bortprioriterad del av mångas vardag. Författaren Anna Stubbendorff ger sina bästa tips.

Att äta rätt är viktigt. Inte enbart för en hälsosam livsstil utan också för att orka en hel arbetsdag. Länge har frukost, lunch och middag varit den klassiska strukturen för hur vi tillgodoser oss näring och orkar genom dagen men när arbetsdagen gör intrång på vardagen så blir det allt viktigare att prioritera näringsriktig mat. Anna Stubbendorff är doktorand i Nutritionsepidemiologi och har skrivit boken ”Näring och hälsa” tillsammans med Ulla Johansson.

Hur viktig skulle du säga att kost är för en produktiv arbetsdag?

– Maten är viktig för att vi ska kunna hålla oss i form i hela arbetsdagen. Både tidpunkt och innehåll kan ha betydelse för prestation och hur bra du mår under dagen.

Vad är näringsriktig mat?

– Näringsriktig mat täcker kroppens behov av energigivande näringsämnen, vitaminer och mineraler och är bra för oss både på kort och lång sikt. När vi växer behöver vi mer av vissa näringsämnen, och när vi blir äldre har vi behov av att bibehålla våra muskler, även om vi inte rör oss så mycket och har ett lägre energibehov.

Stressa inte över maten

Men näringsriktig kost i all ära. Att äta rätt, träna rätt, leva rätt… ja allt det kan lätt bli ännu ett stressmoment för många. Så hur undviker vi att göra mat till ytterligare en stressfaktor bland karriär, familj, vänner och alla andra måsten? I stor mån handlar det om inställning.

– Jag tycker inte att maten ska bli en ytterligare stressfaktor i ett redan stressat liv. Försök hitta lösningar som är bra nog, och tänk att det kanske är en kortare period. Sen kan man också behöva se över sina prioriteringar, om du aldrig hinner laga bra mat kanske du kan prioritera om lite?, menar Anna som menar att det inte behöver vara så svårt.

– Mat som är näringsrik behöver varken vara mer komplicerad eller ta längre tid att laga. För den som är mycket stillasittande är det extra viktigt att maten har ett högt innehåll av näringsämnen. Stillasittandet ökar risken för övervikt, och för att undvika det måste mängden energi vara mindre. Trots det har du samma behov av vitaminer och mineraler – då ska få i dig allt på mindre mängd. Satsa på mycket grönsaker, frukt, grova spannmål, baljväxter (ärtor, bönor, linser) och/eller bra kött och fisk. Maten ska ha stor volym så du blir mätt!

Måste bra mat kosta?

För många är mat även en ekonomisk fråga. Att ekologiskt, glutenfritt och närodlat oftast kostar mer är en verklighet som begränsar mångas strävan att äta nyttigare. Beroende på den kost du vill prova så är ett näringsriktigt perspektiv otroligt viktigt för att få i dig allt du behöver. Men oberoende av den mat du äter så behöver bra mat inte kosta mer.

– Bra mat behöver inte kosta mer än onyttig mat. Många grönsaker och baljväxter är väldigt billiga och gör gott för både hälsan och plånboken. Planering kan låta tråkigt, men det kan många gånger vara bra för ekonomin. Om vi låter bli att slänga mat sparar vi ju också pengar. Det finns en sida som heter portionen under tian som gör recept som är billiga och näringsrika, och det finns också smarta veckomenyer under 300 kr.

En sak är kosten som man lagar innanför hemmets fyra väggar men på arbetsplatsen är det oftast lite svårare i synnerhet när fikabrödet kommer fram. Att spendera en stund med kaffe, samtal och en eller två bullar sätter lite guldkant på vardagen och det är väl inte hela världen, eller?

– Jag tycker inte man ska underskatta att det kan upplevas som trevlig att faktiskt bli bjuden på en bit kaka eller något annat gott någon gång ibland. Kanske kan det vara mindre bitar av kakorna/bullarna? Eller kanske en bit choklad? Sen tycker jag att arbetsgivaren har ett ansvar att erbjuda hälsosamma alternativ såsom frukt och nötter, till dem som föredrar det ”nyttigare” alternativet, eller för dem som vill ha både och.

Och en näringsriktig kost handlar mer än något om balans snarare än disciplin och perfektion. Att göra det man känner sig bekväm med och inte minst ge sig själv utrymme att inte bara tänka näring utan även njutning.

– För en del som följer dieter är det ibland blodigt allvar vad som ligger på tallriken, medan andra bryr sig väldigt lite. Jag hade också önskat att det fanns mer matglädje och att man kunde se vinsterna av bra mat både på kort och lång sikt.

Kontakta oss

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.