Hur skriver du en bra jobbansökan?

12 januari 2021

Tillbaka till nyhetsöversikten

Det är jobbsökartider med allt vad det innebär. Oavsett om du söker nya utmaningar eller känner dig redo för nästa steg i karriären så är det alltid bra att fräscha upp instinkterna lite då och då. För när flera branscher drabbats hårt med mängder av uppsagd personal går det nu flera hundra kompetenta ansökningar per ledig tjänst. Så hur sticker du ut på bästa sätt när du skriver en jobbansökan?

Vi på Serveoffice har genom åren inte bara hjälpt våra företagskunder utan även våra konsulter att vässa både sina jobbannonser såväl som arbetsansökningar. Att para ihop arbetsgivare och arbetstagare har gett oss erfarenhet och kunskap kring vad som krävs för en arbetsansökan att fånga en rekryterares intresse.

Anpassa din ansökan efter jobbannonsen

Det tål att upprepas om och om igen. Vikten av att läsa arbetsannonsen och anpassa sin ansökan visar på genuint intresse för tjänsten. Något som kommer att lysa igenom i rekryteringsprocessen och inte minst spela till din fördel. Fråga dig själv varför du söker just denna tjänst? Inte enbart utifrån ditt egna perspektiv utan också Och varför är just du rätt kandidat?

Gör din jobbansökan personlig

Visst kan du vara personlig utan att vara privat och i jobbsökarsammanhang kan det vara just det som får dig att sticka ut lite extra för rekryteraren. En åtta timmars arbetsdag innebär ju också en hel del umgänge med kollegor så att visa prov på sociala egenskaper genom att berätta vem du är, kan vara en framgångsrik strategi.

Följ upp din arbetsansökan med telefonsamtal

Var inte rädd för att följa upp din ansökan med ett telefonsamtal till ansvarig rekryterare eller rekryterande chef. Även här är det viktigt att du läst annonsen och kan ställa relevanta frågor kring tjänsten. Ett gott intryck via telefon kan bana väg för en arbetsintervju.

Glöm inte att korrekturläsa

Alltför ofta så kan man missa ett stavfel eller liknande. Korrekturläs gärna en extra gång eller be någon annan kasta ytterligare ett öga på din ansökan. Självklart kan du även använda dig av olika textprogram men glöm inte att de inte lika lätt upptäcker grammatiska fel.

Hör av dig till oss om du söker nya utmaningar inom Bank, Försäkring, Finans, Ekonomi, HR och lön.

Kontakta oss

Porträtt av Cissi Silvstam

Cissi Silvstam

Konsultchef / Partner

Hoppas du hittar något intressant att läsa. Har du tankar, feedback eller förslag på vad vi kan eller borde skriva om, är du välkommen att höra av dig till cissi.silvstam@serveoffice.se

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.