Att tänka på inför arbetsintervjun

24 juni 2020

Tillbaka till nyhetsöversikten

Arbetsintervjun har länge varit en grundläggande del i vilken rekrytering och bemanning som helst. Men vad har arbetsintervjun för plats i ett samhälle där de flesta har sociala medier? Vad är syftet med arbetsintervjun och hur förbereder man sig på bästa sätt?

Arbetsintervjuer kan vara avgörande för om du lyckas ro hem ditt drömjobb i synnerhet i tider av hög konkurrens. Samtidigt är frågan vad en intervju fyller för syfte i tider av sociala medier? Cissi Silvstam grundade Serveoffice för snart trettio år sedan och har rekryterat de vassaste konsulterna åt några av de mest kända företagen.

”Jag har ingen aning om hur många intervjuer jag gjort men om jag ska höfta så måste det ju vara över tvåtusen”, säger hon och skrattar.

Var ärlig och avslappnad

Enligt Cissi har arbetsintervjun som inslag i rekryteringsprocessen inte förlorat sin relevans, snarare är det ett viktigt komplement i en rekryteringsprocess som genom åren blivit allt mer noggrann.

”Visst, kompetens och erfarenhet kan man se i ett CV men med en arbetsintervju kan du lära känna personen bakom. Det är ett tillfälle att fördjupa sig i vissa erfarenheter eller fråga om specifika kunskaper som inte alltid kan skrivas ut i en meritförteckning. Det finns alltid något att ta med sig från en intervju, exempelvis om konsulten är för pratig”

Förutom att fråga om eventuella luckor i arbetslivet så är en arbetsintervju en möjlighet att också guida och rådge en konsult med potential.

”Det är ju ett bra tillfälle både för kandidaten och för oss att ha en ärlig dialog.”

Förbered dig inför arbetsintervjun

Den eviga frågan tycks ju dock vara hur man som arbetssökande ska förbereda sig inför arbetsintervjun. Idag är det inte ovanligt att hundratals kandidater konkurrerar om en och samma tjänst. Har man kommit så långt som till en intervju så är förberedelse A och O.

”För mig så säger klädsel en del och så länge du är hel och ren så tycker jag att du ska klä dig så du känner dig bekväm. Visa också intresse för arbetsrollen och företaget du sökt jobb på genom att göra research innan.”

Klassiska tips som dock fortsätter att vara relevanta. Cissi menar även att man kan förbereda sig genom att öva hemma innan men tricket är att inte få det att låta för stelt.

Att motarbeta diskriminering

Med nästan tre decennier inom bemanning och rekrytering så har Cissi en mängd minnen från alla de arbetsintervjuer hon hållit. En av de mer minnesvärda är också ett av de som visar på hur en arbetsintervju kan vara ett sätt att motarbeta diskrimination.

”Det man oftast inte tänker på är att konsultföretag som Serveoffice har en möjlighet att vara en bro in i arbetslivet för många människor. Det är en fantastisk känsla att se hur människor som inte alltid får möjligheten erbjuds chansen att växa och utvecklas”, förklarar Cissi och fortsätter.

”Ett av de tillfällena var när jag träffade en kandidat som hade en ekonomiutbildning från Syrien men ingen erfarenhet från arbetsmarknaden i Sverige. Jag minns att han var väldigt nervös och stakade sig men slutligen så fick till en väldigt bra intervju. Vi presenterade honom för kunden och just på grund av att vi lärt känna honom bättre så kunde vi övertyga kunden om att träffa honom”

Det hela slutade med att kunden hyrde honom i sex månader och sen erbjöd honom en fast anställning.

Tips från konsultcoachen:

Trots gedigen förberedelse är det inte alltid som en arbetsintervju resulterar i ett jobb, något som de flesta arbetssökande varit med om. Här är tre tips för dig som lyckats ta dig till en arbetsintervju men inte alltid inkasserat ett jobb.

Peppa dig själv

Grattis! Du har blivit utvald bland många sökande. Glöm inte att hålla liv i optimismen och klappa dig själv på axeln trots att du inte fått jobbet just denna gång.

Håll liv i nätverket

Har du fått komma på en arbetsintervju är det för att rekryteraren sett något positivt i dig. Se till att höra av dig till hen genom att mejla när du söker jobb nästa gång eller med en viss regelbundenhet. Kanske kan ni ta en lunch någon dag och prata vidare?

Fråga om feedback

Som konsultchefer och rekryterare tar vi emot hundratals ansökningar per år. Våga fråga den som intervjuat dig om vad du kan göra bättre både när det kommer till intervju och CV.

Kontakta oss

Porträtt av Cissi Silvstam

Cissi Silvstam

Konsultchef / Partner

Hoppas du hittar något intressant att läsa. Har du tankar, feedback eller förslag på vad vi kan eller borde skriva om, är du välkommen att höra av dig till cissi.silvstam@serveoffice.se

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.