arbetsmiljön

Fikakultur viktigare än någonsin för arbetsmiljön

2 juni 2020

Tillbaka till nyhetsöversikten

Det är en ofta underskattad och förbisedd del av arbetsmiljön men att umgås och socialisera med kollegor handlar inte om att slösa arbetstid eller slurpa kaffe. Många studier visar att fikakulturen är en viktig del för att skapa en effektiv och sammanhållen organisation, i synnerhet i tider som dessa.

Det svenska ordet fika kan spåras så långt bak som till år 1910. Då användes ordet ”fikhäck” flitigt av sotare där häck betydde kafé, dvs en plats där man fikar. Idag är fika ett vedertaget koncept och inte minst ett svenskt fenomen välkänt världen över. Det är även en självklar del i den svenska arbetskulturen.

Fikakultur är viktigt

En fika är mer än bara kaka och dopp eller en paus i arbetet. Det menar åtminstone Filip Ghanime, konsult på undersöknings- och konsultföretaget Great Place to Work.

”Många företag anser att gemenskap är viktigt men det är ju inte helt enkelt att mäta. För oss på Great Place to Work så är det en stor del av vår utvärdering. Att medarbetarna känner sig som en del av ett sammanhang förbättrar prestationer, samarbeten och inte minst resultat. Sådant bygger man upp på en after work eller en fikapaus.”

För att sätta värdet av gemenskap i perspektiv kan man jämföra det med hur stark påverkan en konflikt mellan två medarbetare kan ha.

”Det är verkligen något som kan påverka arbetsplatsen negativt och i förlängningen företaget. Därför är det viktigt att arbeta preventivt med detta.”, menar Filip Ghanime.

Arbetsmiljön drabbas av Coronakrisen

Och visst har inte bara fikastunden utan hela vår gemenskap fått sig en törn av den rådande Coronakrisen.

”I och med Corona och de restriktioner som finns så ruckar det ju om allt hur vi ska genomföra sociala engagemang. Vi kan inte skåla, fika eller umgås på samma sätt.”, säger Filip Ghanime.

På ett litet företag som Serveoffice har inte bara verksamheten förändrats utan också gemenskapen.

”Vi har digitaliserat oss så mycket vi kan. Många av våra medarbetare jobbar hemifrån och de som tar sig hit promenerar, cyklar eller tar bilen. Under de förutsättningarna så gäller det att vara flexibel och uppfinningsrik när det kommer till att behålla en bra gemenskap.”, förklarar Cissi Silvstam, delägare och grundare av Serveoffice.

Behåll gemenskapen på jobbet

På Serveoffice har man inte bara digitaliserat sina möten med företag och konsulter, utan även fikastunderna.

”Vi startar veckan med en halvtimmes frukost ihop via videolänk. Jag kan sitta hemma i Norrköping och småprata med kollegorna på kontoret i Stockholm. Vi har även återkommande avstämningar digitalt och koordinerar vårt arbete mycket mer exempelvis säljaktiviteter.”

Vad gäller fikapauser är något som snarare än avtagit blivit vanligare även om man är noga med att följa de rådande rekommendationer och restriktionerna.

”Nu är vi inte ett så stort företag men vi bjuder ju på allt från hembakat till pinnglass och det handlar ju om att ha omtanken att fråga kollegorna om de vill ha en kopp kaffe. För oss så har Corona gjort oss mer måna om att bibehålla vår gemenskap, att fira födelsedagar tillsammans, prata och agera som ett och samma företag.”, avslutar Cissi Silvstam.

Kontakta oss

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.