Stockholm

”Rekrytering handlar om mer än jobb”

Rekrytering- och bemanningsbranschen anställer tusentals människor varje år. För många betyder denna möjlighet ett första steg in i en annars stängd eller begränsad arbetsplats. För Stina Hauschildt, delägare och konsultchef på Serveoffice, är det kanske en av de främsta drivkrafterna.

Under sina sex år på Serveoffice har Stina Hauschildt rekryterat hundratals kandidater till en mängd olika företag och arbetsgivare i Stockholm. Bemanning- och rekryteringsbranschen är en livskraftig sektor där konkurrensen stadigt ökat de senaste åren. Många skulle till och med påstå att det är en övermättad marknad. I en sådan kontext kan det vara lätt att gå miste om de värden som inte omedelbart genererar pengar.

Rekrytera och bemanna

- Som rekryterare är det viktigt att kunna se bortom enbart den professionella ytan. Att se hur en medarbetare kan vara trevlig, samarbetsvillig och positiv i olika sammanhang, förklarar Stina Hauschildt och fortsätter.

- Vi möter grym kompetens varje dag och det är viktigt att kunna göra ett bra urval, ett urval som matchar den kravprofil man tagit som rekryterare, det är viktigt att inte tumma på det.

Så hur ska man tänka inte bara som rekryterare utan även som arbetsgivare när man söker nya medarbetare? I synnerhet i en bransch som ekonomi, lön och hr där meriter väger tungt.

- Kompetens i form av erfarenhet på ditt CV är oftast det som kvalificerar dig till en intervju men intervjumötet är det som sen kvalificerar dig för jobbet. Det är då en potentiell medarbetare med egna ord, inte bara kan berätta om och bekräfta sin kompetens, utan även påvisa den, vad de kan bidra med och även visa annan kompetens som inte är just erfarenhet. 

Mer än bara ett jobb

Men så kommer de där mötena som lämnar ett avtryck. De man minns lite mer än de andra.

- Utan att låta för högtravande så vill jag tro eller snarare känner jag, att vi verkligen gör skillnad för människor. Arbetsmarknaden är ju tyvärr stängd eller begränsad för många eller så kanske man haft otur när man sökt jobb och då är ett rekryterings- och bemanningsföretag en bra bro mellan arbetstagare och arbetsgivare.

Enligt siffror från SCB låg arbetslösheten på 6,8% 2019, en siffra som säkerligen tagit ett rejält språng uppåt nu efter pandemin. Och det är främst unga och rasifierade (invandrare) som befinner sig utanför arbetsmarknaden.

- Att en person inte har arbetslivserfarenhet från Sverige eller de språkkunskaper som man önskar, betyder ju inte det att man inte kan göra ett bra jobb.

Mångfald och jämlikhet

På Serveoffice arbetar man sedan länge med en tydlig mångfaldsplan. Ett vägledande dokument som ska säkerställa att det finns både en medvetenhet och förutsättningar för alla att få och göra ett bra jobb.

- Mångfald är ju en kontinuerlig process som vi försöker närma oss med saklighet och ödmjukhet. Man kan inte göra allt men vi kan alla och ska alla göra något, det tjänar hela arbetsmarknaden på, säger Stina Hauschildt och berättar om ett starkt rekryteringsminne.

Har du något minnesvärt rektyteringsminne att dela med dig av?

- Jag minns en kandidat som jag träffade på en spontanintervju. Personen hade en dubbel kandidat i ryggen men ganska nyligen flyttat till Sverige och saknade därmed arbetslivserfarenhet från just svenska marknaden. Hen hade svårt att få jobb trots sin kompetens. Så jag kontaktade en av mina nära kunder som har stort förtroende för Serveoffice och förklarade att jag trodde detta kunde bli en supermatch. De var villiga att ge personen en chans och det blev en supermatch. Tack vare det jobbet fick min kandidat efter några år sitt första svenska personnummer. En fantastisk jobbresa på många olika plan och något som verkligen kändes meningsfullt.

Kontakta oss

Kontakt

Hör av dig till oss om du behöver personal

På Serveoffice hjälper vi dig gärna med rekrytering och bemanning inom HR, lön och ekonomi. Någon av våra konsultchefer kommer att återkomma till dig så att vi så snart som möjligt kan hjälpa dig.

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.