Stockholm

HR-chef i Stockholm

Som HR-specialist är du en viktig del av din arbetsgivares personalavdelning. I denna arbetsroll har du en omfattande kontakt med personal oavsett om du ansvarar för medarbetare, företagsprocesser, kompetensutveckling eller support till ledning. En HR-avdelning kan givetvis bestå av enbart en HR-stjärna eller omfatta mångdubbelt flera på stora företag som exempelvis Skandia, JM eller Länsförsäkringar, arbetsgivare med tusentals anställda och stor personalomsättning.

Vad har du för ansvar som HR-chef?

Som HR-specialist har du en väldigt flexibel roll inom företaget. Med tanke på din kompetens så kan du arbeta brett med en rad olika ansvarsområden. Kanske hjälper du till med rekrytering eller bemanning? Eller så är du en viktig tillgång för arbetsplatsens chefer? Självklart har du också koll på regler och riktlinjer gällande arbetsmiljöfrågor där du kvalitetssäkrar arbetsmiljön och inte minst arbetstagarnas välmående.

Bli en bra HR-chef

Vill du arbeta som HR-specialist är det bra om du har en akademisk utbildning med inriktning på HR, arbetsmiljöfrågor och personal. Antingen kan du ta en examen från de kandidat- och magisterprogram som har en inriktning mot personal och arbetsvetenskap eller välja mellan ett brett urval av mer inriktade program såsom HR-utveckling eller eller HR med företagsekonomi som inriktning. Självklart kan du vidareutveckla dig med olika kurser och kompetensutbildningar fokuserat på den HR-fråga du är intresserad av. 

Är HR-chef rätt för dig?

Söker du ett arbete med mycket mänsklig kontakt, varierande arbetsuppgifter, kreativa utmaningar, chanst till personlig utveckling och inte minst möjlighet att påverka din arbetsplats? Då är rollen som HR-specialist antagligen något för dig, en arbetsroll som innebär dagligt arbete med människor. Både krävande och utmanande men även roligt och kreativt.

Du ska kunna inspirera och motivera medarbetare

Du kommer att jobba med människor dagligen. Som HR-specialist är personalfrågor ditt ansvarsområde. Detta innebär att du är prestigelös, lyhörd och lösningsorienterad. Du ska kunna se människor som individer och kunna ta tillvara på och utveckla befintlig kompetens. Du får ej vara konflikträdd då man ibland måste fatta tuffa beslut och delge det till medarbetaren på ett empatiskt sätt.

Detta innebär också att man bör vara diskret, på en personalavdelning tar man del av känslig information. Du bör vara kreativ och se glaset halv fullt. I din roll stöttar du många medarbetare och med ett öppet sinne och förmåga att lyssna bygger du tillit.

Övertid kan förekomma, särskilt vid arbetstoppar men du är till stor del ansvarig för att strukturera din dag så med rätt prioritering löser sig det mesta.

  • Kommunikativ
  • Strukturerad
  • Förmånga att förhandla
  • Lyhörd och anpassningsbar
  • Självgående

Karriärsmöjligheter

I yrket som HR-specialist är det vanligt att man kanske påbörjar en anställning som HR-generalist under sin utbildnings gång. Du kanske jobbar deltid för att sedan övergå till en fast heltidstjänst efter examen. Det finns stora möjligheter att avancera internt men också en del konkurrens. Det sistnämnda är inte negativt utan konkurrens ska du se som motiverande i yrkeslivet. Tänk efter vart din starka kompetens ligger, kanske finns det möjlighet att avancera inom just personalutbildning och coachning. I din framtida roll ska du inte vara rädd för att komma med förslag till arbetsgivaren, det kan öppna fler dörrar än vad du tror. Ifall din ambition är en chefstitel är steget inte långt från specialist till HR-chef. En specialistroll är i många fall en typ av ledarskapsroll inom organisationen.

Genomsnittslön för en HR-specialist

Lönen som HR-specialist varierar beroende på var i landet du arbetar men framförallt hos vilken arbetsgivare. Om man ser till Statitiska Centralbyrån och deras statistik ligger månadslönen från 26 000 kronor för en nyexaminerad upp till ett tak kring 45 000 kronor för den mest erfarna. Det finns flera faktorer som spelar in, så som exempelvis ålder, anställningsform och ifall du jobbar i privata sektorn, kommun, landsting eller statligt. Genom att hänvisa till just statistiken som SCB tillhandahåller har du förhoppningsvis möjlighet att påverka i ditt individuella lönesamtal.

“Som hr-chef måste du tycka om människor”

Jenny Sjöborg arbetar som hr-chef på ett av Stockholms största byggbolag. Hon ger berättar om hur hennes arbetsdag som hr-chef ser ut och ger givetvis sina bästa tips på hur man blir en bra HR-chef.

HR-chefen Jenny på Peab

Hur ser en arbetsdag ut som hr-chef på Peab?

- Det blir sällan som planerat. Dagen kan börja med ett HR-möte där vi uppdateras kring vad som är på gång i form av HR-relaterade aktiviteter och nästa möte är om resultatet av vår medarbetarundersökning och mötet därefter med företagshälsovården för att diskutera hur vi bäst kan stötta vår sjukskrivna personal.

En kompetent HR-chef

 Jennys ansvar som hr-chef innefattar lika mycket den anställda personalen som de konsulter man tar in när olika rekryterings- och bemanningsbehov uppkommer. Det är en bred och utmanande roll.

Vad tycker du kännetecknar en bra hr-chef?

- Jag tycker det är viktigt att man är lyhörd så att man kan fånga upp de behov, utmaningar och möjligheter som finns i organisationen. Som HR-chef tycker jag att man ska arbeta nära verksamheten och vara ute bland medarbetarna och ha örat mot rälsen för att kunna vara proaktiv i sin roll. Du måste tycka om att arbeta både långsiktigt och strategiskt men också att vara väldigt operativ, säger Jenny Sjöborg och fortsätter.

- Du ska naturligtvis ha kompetens inom ditt område, men också vara nyfiken på att lära dig områden du inte än behärskat, det gäller både vår kärnverksamhet och HR.  

Och vad är viktigt att prioritera som HR-chef, den som krasst sätt ändå ska se till att alla mår bra på arbetsplatsen.

- Att man snabbt kan skapa förtroende i organisationen, bland både chefer och medarbetare, är också avgörande för hur du lyckas i din roll som HR-chef. Du ska både kunna lyssna och fungera som bollplank för organisationen och vara en god människokännare.

Tips för dig som vill bli hr-chef

  1. Skaffa dig en bred grund att stå på, med HR-utbildning i botten, och försök sen få möjlighet att prova på olika hr-områden för att hitta det du brinner för; antingen inser du att du vill arbeta brett eller så specialiserar du dig inom nått spännande område.
  2. Var intresserad av människorna du möter, lär känna organisationen och de behov som finns, skapa förtroende.
  3. Bygg ditt nätverk.

Kontakta oss

Porträtt av Cissi Silvstam

Cissi Silvstam

Konsultchef / Partner

Hoppas du hittar något intressant att läsa. Har du tankar, feedback eller förslag på vad vi kan eller borde skriva om, är du välkommen att höra av dig till cissi.silvstam@serveoffice.se

Kontakt

Hör av dig till oss om du behöver personal

På Serveoffice hjälper vi dig gärna med rekrytering och bemanning inom HR, lön och ekonomi. Någon av våra konsultchefer kommer att återkomma till dig så att vi så snart som möjligt kan hjälpa dig.

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.