Två kvinnor som kollar in i kameran och ler

Underskattar vi arbetsglädje?

22 mars 2021

Tillbaka till nyhetsöversikten

Allt fler förstår vikten av att inte bara ha utan också skapa en glädje att arbeta, i synnerhet med det senaste årets pandemiisolering. Men vad är arbetsglädje, varför ska man bry sig och hur ska man göra?

Duon Angela Nihlén och Teresa Acuña Lopez utgör varsin halva av företaget Culture by Design. Med erfarenhet av socialpsykologi, förändringsarbete, ledarskap och organisationsutveckling har paret de senaste åren arbetat med att hjälpa organisationer skapa större arbetsglädje. Ett begrepp som många arbetsgivare gärna skryter med att arbeta mot men som få kan definiera och än färre tycks förstå vikten av.

Arbetsglädje, vad är det?

- Det är energi och engagemang på jobbet, Att trivas med det man gör och känner sig trygg i sammanhanget. Inte bara för att skratta och känna glädje utan också för att kunna göra misstag, kunna vända sig till sina kollegor och även sin chef. Det handlar också om viljan att bidra och ge sina arbetsuppgifter extra omsorg.

Varför är det något som arbetsgivare borde prioritera?

- Många studier visar att arbetsglädje är något som omvandlas till konkreta resultat. Gallups  studie, te x visar en 20%-ig ökning i lönsamhet och 40% lägre sjukfrånvaro i organisationer som har ett högt engagemang.  

Hur ser det ut i Sverige, är vi bra på att skapa arbetsglädje?

- Globalt sett så är vi duktiga i Sverige och på många sätt är det IT-branschen som visat vägen. Där har kompetensbristen gjort att man har behövt andra incitament än en hög lön för att locka nya medarbetare. Men med tiden är det något som även andra arbetsgivare i andra branscher börjat förstå.

Hur har pandemin påverkat arbetsglädjen?

- Det har varit och är fortfarande tufft för många arbetsgivare då många behövt göra sig av eller permittera medarbetare. De anställda man har kvar träffar man knappt vilket ju så klart är utmanande. Tyvärr tänker många att man då inte behöver investera i arbetsglädje men det är viktigare nu än någonsin.

Så, hur gör man det på distans?

- Det handlar mycket om att arbeta strukturerat. Att skapa en kultur där man skapar plats och möjlighet för sociala sammanhang såsom småprat, fika eller kanske after work. Men här ryms också frågor kring hur vi kommunicerar med varandra. Många organisationer ägnar sig åt mötesmaraton idag och det har vi länge flaggat för att man måste ta itu med.

Många tror ju att arbetsglädje är dyrt, måste det vara det?

- Det är en fördom som många har. Det handlar inte om att ge Teslor eller dyra saker till medarbetarna utan kan lika gärna handla om de små sakerna. Att bekräfta individer, göra nåt kul ihop eller kanske träna ihop. Det är saker som inte är dyra att investera i. Att bygga en stark företagskultur präglad av arbetsglädje kan man börja med redan innan jobbstarten. Exempelvis hade vi en organisation som en vecka innan den nyanställdes första arbetsdag, skickade en chokladask med ett fint litet välkomstkort. Redan där sätter man standarden.

 

Är ni nyfikna på hur ni konkret kan skapa en större arbetsglädje på er arbetsplats? Logga in på appen Clubhouse och delta i vårt samtal med Angela och Teresa den 23/3 11:30-12:30.

Saknar du en inbjudan till Clubhouse?

Kontakta oss

Kontakta oss

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.